Визволитель

(Іов. 19: 25, Мат. 20: 28, 1 Пет. 1: 18 і ін. ). Слово викупати кого або значить купувати для нього свободу якою або ціною. Ціна, що сплачується за свободу, називається викупом, або через відкуплення. Всі грішники перебували і перебувають в рабстві гріха, і тому під ярмом засудження. Господь Ісус Христос, який поклав душу Свою і пролив кров Свою на хресті, спокутував всіх пас від гріха, прокляття і смерті, і тому називається Искупителем. Про сем спокуту свящ. Письмо говорить так: про позбавлення від гріха - В Ньому маємо в Ньому відкуплення кров'ю Його, прощення провин, через багатство благодаті Його (Еф. 1: 7), від прокляття - Христос спокутував нас від прокляття закону, ставши прокляттям за нас (Гал. 3: 13), від смерті - А що діти стали спільниками тіла та крови , то й Він став учасником восприял учасником їхнім, щоб смертю знищити того хто має владу смерти т. е. диявола, і визволити тих, які від страху смерті через все життя тримався в неволі (Євр. 2: 14, 15). Господь Ісус Христос приніс Себе в жертву (спокутував) за всіх нас, т. е. всім придбав благодать і спасіння, але користуються цим ті з нас, які з свого боку добровільно приймають участь у муках Його, погодившись смерті Його (Фил. 3: 10) за допомогою живої, сердечної віри , за допомогою рятівних Таїнств, і нарешті за допомогою распінанія своєї плоті з її пристрастями і похотями.Проповідь про спокуту смертю Боголюдини становить головний предмет проповіді апостольської і віра в спокута - осередком нашого вірування в Христа. Без цієї віри, виправдовується нашою життям і справами, ми не можемо бути спадкоємцями вічного життя і спасіння.

Біблія. Старий і Новий заповіти. Сіноідальний переклад. Біблійна енциклопедія. . арх. Никифор. 1891.