Ідол

'ідол (в єврейському тексті в різних місцях має наступні значення: помилковий бог, кумир, марність, суєта, порожнеча, бовдур, страховисько, жах) - зображення з металу, каменю або дерева, що нагадує людини , тваринного або рибу для поклоніння природним силам, які язичницькі народи обожнювали (Рим. 1: 25). Так, Ваал, бог сонця і природних сил взагалі, зображувався у вигляді людини з рисами бика; Молох, бог вогню - з бичачої головою і людськими руками; Дагон - з людською головою і тулубом риби; Астарта - у вигляді жінки з багатьма грудьми і півмісяцем на голові, що стоїть на леві і т. Д. Такі зображення робилися іноді дуже великих розмірів для установки їх в храмах (1Цар. 5: 2) або на полях для масового поклоніння (Дан. 3: 1), але чимало їх, мабуть, було і невеликого, "сімейного" формату (Іс. 44: 13). Такі зображення і статуї робили і ізраїльтяни, піддавшись впливу були в їхніх околицях племен (Пс. 105: 19 -21), на протязі всієї своєї історії, то глибоко занурюючись в ідолопоклонство, то тимчасово відходячи від нього. Але після повернення з вавилонського полону (куди вони і були віддані Богом за цей їх великий гріх), вони більше ніколи не були ідолопоклонниками в такому явному вигляді. Однак, вони не перестали грішити, поклоняючись новим, невидимим (точніше - багатоликим) ідолам - комерції, наукам, певним ідеологіям і т.п. , яким вони навчилися в полоні. В комерції євреї особливо процвітали з тих пір і Господь не випадково сказав їм: "Не можете Богові служити й мамоні" (Мат. 6: 24). У більш широкому сенсі, ідол - це будь-який предмет, переконання або діяльність, які займають у свідомості і життя людини центральне місце, тобто місце Бога. ( див. Тж боги, а, ідолопоклонство, кумир)

Біблія. Старий і Новий заповіти. Сіноідальний переклад. Біблійна енциклопедія. . арх. Никифор. 1891.