Варакушка

варакушкі -і; мн. рід. -шек, дат. -шкам; ж. Невелика співочий птах сем. дроздових з яскравим оперенням, що відрізняється здатністю наслідувати співу інших птахів. * * * Варакушкапевчая птах родини дроздових. Довжина близько 15 см. Живе в чагарниках по берегах річок північній Євразії. * * * ВАРАКУШКАВАРАКУШКА (Luscinia svecica), співочий птах родини дроздових.

Невелика струнка птах розміром з горобця (маса тіла 13-21 г), найкрасивіша з видів, що відносяться до роду солов'їв. Крила і верх тіла темно-бурі, хвіст з рудуватим плямою біля основи і чорної Т-образної смугою: поздовжньої посередині і поперечної у вершини. Горло і груди у самців яскраво-блакитні, посередині зоба руде або біла пляма. Блакитна манишка відокремлена від білуватого черевця рудої і чорної смужками. Такий шлюбний наряд самців, в звичайний час він позбавлений яскравих фарб. У самок горло і груди білуваті з темними плямами. Молоді птахи - темні з поздовжніми світлими плямами і рудим надхвостьем.

В Росії варакушка поширена майже по всій території, крім північних тундр і деяких тайгових районів.

В райони гніздування варакушкі прилітають в середині квітня - на початку травня. Першими з'являються самці, займають гніздові ділянки і співають весь світлий час доби, сидячи на вершинах кущів і здійснюючи невеликі струмові польоти.Пісня варакушкі дуже різноманітна і складна і складається з щебечучих, клацали і Свистова трелей, повторюваних досить довго і переходять іноді в тихе щебетання; вона включає звуки і фрагменти багатьох пісень інших видів птахів, які часто використовуються для відлякування суперника. При цьому імітовані звуки зазвичай змінюються, посилюються і т. П.

прилетіли незабаром самки приєднуються до самців і приступають до будівництва гнізд. Будують вони їх на землі в добре укритих місцях - під купинами, що нависають гілками кущів, між корінням дерев. У першій половині червня самка відкладає 4-6 яєць оливкового кольору з невеликими бурими плямами. Насиджує самка протягом 13-14 діб. Пташенята вилуплюються в другій половині червня і вигодовуються батьками протягом двох тижнів. Вони залишають гніздо ще погано літаючи і тримаються в сусідніх з гніздом кущах, більше тижня батьки продовжують догодовувати слетков. До середини липня виводки розпадаються. З цього часу варакушкі кочують у лісових галявин, в прибережних кущах. На зимівлю в Південну Азію і Північну Африку відлітають в кінці серпня-вересні, до початку жовтня зникають останні птиці.

Влітку харчуються біляводними комахами (веснянки, ручейники і ін.), Восени поїдають плоди і насіння рослин.

Енциклопедичний словник. 2009.