Саддукеи

(Мат. 3: 7) - Іудейська секта, часто згадувана в Н. З. За юдейським переказами підставою оной був Садок, учень Антігона Сохо, голови юдейського синедріону, який жив в III столітті до Р. Х. Ймовірно, цей Садок був первосвящеником за царювання Соломона, і його нащадки заснували зазначену секту. Саддукеи вчили, що в майбутньому столітті не буде ні вічного блаженства, ні вічних мук для праведних і нечестивих людей; заперечували буття Ангелів і злих духів і майбутнє воскресіння мертвих (Мт. 22: 23, Деян. 23: 8). Вчення цих скептиків-матеріалістів було не дуже поширене, хоча деякі з осіб, які брали оне, були люди багаті і значні. Втім, як секта, фарисеї надавали незначний вплив на народ. Деякі вважають, що садукеї брали тільки П'ятикнижжя Мойсея, але на це немає достатніх доказів. У Н. З. мало говориться про саддукеях; але з небагатьох вказівок Н. З. ясно видно їх дух і характер. Так наприклад в Євангелії Матвія (Мт. 22: 23) говориться, що одного разу до Ісуса " приступили садукеї, які говорять , ніби нема воскресення ..." Господь Ісус Христос вселяв Своїм учням "берегтися закваски фарисейської і саддукейської" (Мат. 16: 6, 12). Саддукеи, так само як і фарисеї, були затятими противниками Христа, і часто розмовляли з Ним про предметах навчання своєї секти.Але з особливою силою вони озброювалися проти апостолів, коли ті проповідували воскресіння Ісуса Христа з мертвих, що завдавало смертельний удар їх лжевчення. Послідовники саддукейської секти були ще в деякому числі в III столітті, і навіть в VIII столітті, але більше з тих пір про них уже не згадується.

Біблія. Старий і Новий заповіти. Сіноідальний переклад. Біблійна енциклопедія. . арх. Никифор. 1891.