Покаяння

(Мр. 1: 4, 5, 2 Кор. 7: 10) - є таїнство, в якому віруючий при усному сповіданні гріхів своїх перед священиком отримує через нього невидиме дозвіл гріхів від самого Ісуса Христа. Покаяння було почасти й в старозавітній Церкви. Приносили жертву про свої гріхи за Законом Мойсея минулися каялися в них перед Богом і отримували очищення їх. Так само і приходили до Іоанна Хрестителя для хрещення попередньо сповідували йому гріхи свої. Але, як таїнство новозавітної Церкви, покаяння встановлено самим Ісусом Христом. Спочатку Він обіцяв апостолам дарувати владу відпускати гріхи: " що ви зв'яжете на землі, буде зв'язане на небі, і що тільки розв'яжете на землі, то буде дозволено на небі " (Мат. 18: 18). По воскресенні ж Своїм Він насправді дарував їм цю владу, коли сказав: " Прийміть Духа Святого: кому відпустите гріхи, тому простяться, на кому залишите, на тому залишаться " (Ів. 20: 22, 23 ). Від того, хто кається потрібно: щире жаль за гріхи і усне сповідання їх, твердий намір виправити своє життя, віра в Христа і впевненість в Його милосердя. Крім того, як підготовчі засіб до покаяння, необхідні піст і молитва, які можуть розташувати кається до сокрушению про гріхах і до впевненості в милосердя Боже. Істинно кається можуть отримати дозвіл всіх гріхів своїх, тому що немає такого гріха, який перевищив би милосердя Боже.Якщо ж гріхи проти Духа Святого (завзяте заперечення явних виявлень Божественної сили, крайнє озлоблення серця і відчай) визнаються непрощенними, то не через брак милосердя Божого, а тому що люди впадають в них, самі, за своїм жорстокості і завзятості, не здатні звернутися до Богу з каяттям в них.

Біблія. Старий і Новий заповіти. Сіноідальний переклад. Біблійна енциклопедія. . арх. Никифор. 1891.